Anda ada di mana?

Assalamualaikum dan selamat pagi wahai pembaca sekalian, mungkin para pembaca pun sudah agak bosan dengan artikel-artikel yang sebelum ini berkisar tentang takaful sahaja. Nak tak nak, kita kena terima bahawa takaful adalah satu medium pertahanan dalam kewangan peribadi. Kali ini, saya ingin kongsikan sesuatu yang mungkin memberi gambaran tentang ilmu kewangan peribadi. Ramai daripada kita ingin dan bercita-cita menjadi bebas kewangan di mana wang bekerja untuk kita dan bukan sebaliknya. Sekiranya anda masih bekerja untuk mendapatkan wang, mungkin ini boleh memberi satu pembuka selera dari tips-tips saya ini. Nak tahu lebih lanjut? Meh membaca artikel yang saya tulis ni (penat ooo.. taip panjang-panjang ni).

pyramid2

Seperti yang anda ketahui, saya masih melanjutkan pelajaran dalam bidang Master in Business Administration. Secara teorinya, banyak ilmu-ilmu yang saya dapati berguna untuk membantu para pembaca dalam bidang kewangan peribadi. Piramid di atas adalah initiatif saya untuk memudahkan para pembaca memahami secara ringkas dan membandingkan pada aras manakah anda berada dan apakah yang anda boleh lakukannya untuk mendapat aras yang lebih baik. Saya sarankan kalau anda ada minuman kafein untuk menjana perkembangan sel-sel supaya lebih laju berhubung. Opss.. kalau anda alergi dengan kafein, jangan ikut saranan saya ini. 🙂

KEPERLUAN ASAS (Basic Needs)
Ok, kita mulakan dari paras yang terendah tetapi paling penting iaitu Keperluan Asas (Basic Needs) yang merangkumi perkara-perkara asas dalam kehidupan. Apa itu perkara asas sebenarnya? Perkara asas ialah perkara keperluan yang anda amat-amat perlukan di dalam kehidupan. Ini merupakan perkara asas seperti makan, minum, tidur, tempat berteduh, pengangkutan, telefon (sekarang orang dah takleh hidup tanpa benda ni.. saya pun sama. hehe), agama, seks, pasangan hidup dan lain-lain lagi. Jadi, memandangkan ini berkisar mengenai hal-hal kewangan, saya akan bercerita mengenai sesuatu yang berkaitan dengan wang seperi rumah, kenderaan, hp, makan, minum.. dan sebagainya.

Pada abad ini, boleh dikatakan ramai yang masih berada pada paras ini dan tidak mampu untuk maju ke atas kerana banyak wang dihabiskan kepada keperluan asas. Tidak dinafikan, ada yang betul-betul mendapat wang setiap bulan hanya untuk menampung perkara asas. Namun begitu, ada juga yang berbelanja perkara asas ini menjadi perkara kehendak seperti membeli sesuatu di atas kehendak @ nafsu diri sendiri. Sebagai contoh, seorang yang menggunakan wang pinjaman untuk membeli hp yang beribu-ribu harganya. Anda terkejut? Ramai sebenarnya yang membuat perkara sebegini. Jadi, selagi anda tidak tahu apa itu keperluan dan kehendak, maka selagi itulah anda menjadi hamster yang berlari di dalam gelung permainan perkara asas. Anda tidak boleh berada pada paras yang kedua tertinggi kerana anda sentiasa ketiadaan wang. Mahu tak mahu, anda bekerja untuk wang. Yang paling perit, anda dikawal oleh wang! Ia akan menarik dan menangguhkan kewangan anda selama yang mungkin kalau anda tidak sedar dan cuba naik ke paras yang lebih tinggi.

KEPERLUAN SEKURITI (Security Needs)
Ok, mari kita berada dan berpijak pada paras kedua. Anda sudah boleh menekan butang no. 2 di lif sekiranya anda sudah tahu membeza keperluan dan kehendak asas. Pada paras ini, ia dipecahkan kepada dua iaitu membina Dana Kecemasan (Emergency Fund) dan Teknik Pertahanan (Defensive Method).

Paling mudah, dana kecemasan adalah dana yang selalunya disarankan simpanan yang bertempoh 6 bulan – 12 bulan dari perbelanjaan anda setiap bulan. Untuk apakah dana kecemasan ini? Ia boleh dijadikan sebagai back up fund sekiranya anda kehilangan kerja atau menjadi dana kecemasan sekiranya terjadi sesuatu yang terjadi tanpa di sangka-sangka. Tempat simpanan wang ini adalah tempat yang mempunyai kecairan yang tinggi seperti bank @ tabung haji (sekarang dah boleh buat pengeluaran dari atm maybank/bank rakyat). Rasanya penerangan ini sudah memudahkan anda untuk memahami kenapa dana ini diperlukan.

Apabila sudah mempunyai dana kecemasan, kita naik sedikit untuk berada di paras Teknik Pertahanan (Defensive Method). Apa gunanya teknik pertahanan ni? Bahasa mudah, ia berfungsi untuk menghalang dari duit simpanan anda digunakan. Jadi, ia sedaya upaya akan menjadi pak guard atau bouncer (doorman) sebelum serangan dari luar @ dalam kepada simpanan anda. Ia nampak tidak berfungsi sebab macam pak pacak je, tetapi apabila serangan berlaku.. inilah orang kanan kepada anda dan yang anda akan harapkan. Rasanya anda tahu siapakah ia.. anda masih tidak tahu? Pelan polisi perubatan anda! Kuat atau lemah, bergantung pada polisi perubatan anda. Nak taknak, memang kos rawatan sentiasa naik tahun ke tahun. Kalau pelan polisi perubatan anda tergolong dalam sekali jentik dah terbang, maka pak guard anda hanya boleh menahan serangan dari budak-budak kecik sahaja. Kalau nak saya review polisi anda, insya’allah saya akan tolong.. Mungkin anda beranggapan tak penting pun benda ni, apa susah.. hospital kerajaan @ hospital separa kerajaan banyak. Kalau anda jenis tak selesa dengan kepadatan orang atau menunggu lama, anda tak sesuai untuk berada di hospital ini. Percayalah.. hospital ini bukan sahaja padat ngan orang Malaysia, orang luar negara pun sama-sama nak merasai benda subsidi ni. Selain itu, ia juga menyelamatkan wang simpanan anda sekiranya terjadi kejadian di mana anda memerlukan rawatan yang mencecah ribuan, belasan ribu malah puluhan ribu. Perkara ini yang menyebabkan wang simpanan hangus malah ada yang terpaksa mengadaikan asset kepada orang lain. Itu belum lagi apabila anda betul-betul berada dalam kesempitan iaitu menagih simpati dari orang ramai seperti yang anda baca di akhbar, facebook, whatsup, berita dan sebagainya. Tapi, harus diingat.. jangan terlampau membuat pelan polisi perubatan dengan sesuatu yang anda tidak perlu, dengan bahasa mudah Over Coverage. 🙂 Apabila anda sudah melepasi bahagian Keperluan Asas dan Keperluan Sekuriti (Dana Kecemasan & Teknik Pertahanan), maka anda bersedia untuk pergi ke paras yang lebih tinggi iaitu Keperluan Kekayaan. Tapi sebelum itu, ramai orang fokus kepada bahagian ini kerana ia nampak menyeronokkan.. sebab, anda boleh rasa What You Give, You Get Back.. (macam lagu Scorpions pula). Namun ramai juga yang terpaksa menjual asset mereka dalam paras ini (Keperluan Kekayaan) apabila tidak mempunyai Keperluan Sekuriti. Sekarang anda boleh menyandar sambil mengiyakan kata-kata saya ini.

Keperluan Kekayaan (Wealth Needs)
Hmm.. bagaimana anda rasa apabila berada pada paras yang lebih tinggi iaitu paras Keperluan Kekayaan (Wealth Needs). Ini merupakan batu loncatan untuk anda Membina Kekayaan (Wealth Creation) sebenarnya. Apabila anda sudah melepasi dua paras terbawah, secara automatik.. anda hanya dapat menfokuskan seratus peratus untuk membina kekayaan. Kalau main bola, sekiranya anda ada goal keeper dan benteng pertahanan yang super power, setentunya anda hanya perlukan score dan score bola ke dalam jaring pasukan lawan sahaja. Tentu bestkan.. sepak je dan bukannya di sepak. 🙂 Pada paras inilah yang membezakan orang panggil “Dari Wang Buat Wang”.

“This area (Wealth Needs) will be play by rich people or future rich people”.
Nurussalam Aziz

Ok, setelah dua tapak terbawah sudah kuat.. maka anda boleh fokuskan kepada fokus utama iaitu Bebas Kewangan (Financial Freedom). Untuk menjadi bebas kewangan, anda seharusnya membina Teknik Serangan (Attacking Method). Ia mempunyai pelbagai pilihan seperti rumah sewa, kilang sewa, kedai sewa, emas, unit amanah (unit trust), saham, pelabur kepada syarikat, membuka perniagaan sendiri dan pelbagai lagi. Kalau anda tidak mempunyai wang untuk menyerang, gunakan duit kwsp untuk dicarumkan ke dalam unit amanah yang memberi pulangan yang lebih baik dan semestinya patuh syariah (untuk orang Islam). Emas, anda boleh membeli sedikit demi sedikit. Bak kata pepatah.. sikit sikit, lama lama jadi bukit. Saham, ada duit lebihan baru main dan semestinya anda sanggup menanggung untung ruginya (peringatan: jangan guna duit pinjaman untuk main saham!). Rumah, kedai, kilang malahan bilik, selagi ada penyewa.. itu adalah asset anda. Bila takde penyewa.. ia menjadi liabiliti anda. Jadi pilih secara bijak! Ok, kini anda serang dan serang.. layankan je. Hihi. Selepas itu apa perlu buat untuk jadi Financial Freedom? Ini tipsnya.. hehe. Sila baca perenggan bawah ye. 🙂

Financial Freedom dengan bahasa mudahnya anda boleh goyang kaki tapi duit masuk sentiasa. Kenapa jadi macam tu, sebab duit bekerja untuk anda. Tetapi selalunya, bila dah paras ni, selalunya mereka akan menambah dan menambah lagi dan menjarakkan diri dari paras ketiga. Ada juga yang hanya goyang kaki dan melakukan tugas-tugas seharian, kata mereka “Aku nak fokus kehidupan seharian je dan selebihnya aku nak pergi beribadat @ bawak family bercuti”. (kata-kata dari salah seorang klien saya). Jadi, ada yang mereka mempunyai pendapatan dari hasil sewa (pinjaman dah habis), ada yang hanya dapat pendapatan dividen dari pelaburan low risk, ada yang dapat pendapatan dari duit pencen.. dan lain-lain lagi.

Anda mungkin terasa begitu jauh untuk mencapai paras tertinggi iaitu bebas kewangan, sekiranya anda ingat apa itu keperluan dan kehendak, sekuritikan simpanan dan menyerang.. tidak ada jauhnya. Mari mulakan dari Langkah Pertama! Panjang gak membebel dalam artikel kali ni ye. Harap-harap pembaca mendapat manfaat dari ilmu ini.

Cukupkah wang anda?

Hari ini dengan sedikit kelapangan ingin membuka minda anda tentang kewangan. Seperti yang sedia kita maklum, terdapat pelbagai istilah yang menyatakan tentang wang. Ada yang menyatakan:

  • tanpa wang kita tidak boleh hidup
  • jangan menjadi hamba wang
  • anak orang kaya bolehlah kaya
  • wang menyenangkan kehidupan dunia dan akhirat
  • wang membuat seseorang menjadi ego

Sebenarnya, pada pendapat saya.. wang tidak salah. Tapi yang salahnya adalah diri sendiri. Kita lihat ramai orang merungut perihal ketidakcukupan wang. Ada sahaja yang tidak cukup tapi pernahkah anda melihat apa hutang yang ‘perungut’ itu ada? Selalunya orang yang merungut itu mempunyai hutang yang menimbun. Dengan hutang yang tidak baik terlampau meninggi. macam mana ‘perungut’ itu hendak nampak pihak yang elok apabila adanya wang? Sebenarnya ‘perungut’ ini hanya bijak membuat hutang tapi tidak pandai membunuh hutang. Kalau banyak hutang yang tiada nilai naiknya (hutang positif), bagaimana anda mahu kehidupan yang lebih selesa. Saya tidak menyatakan bahawa anda seharusnya kaya baru boleh hidup, saya cuba menyatakan bagaimana anda mahu hidup “selesa” dari hari ke sehari anda.

Orang yang berjaya dalam kewangan (selesa, kaya dan amat kaya) mempunyai sifir yang mudah iaitu wang membina wang. Ia boleh dikatakan sebagai pendapatan pasif mereka untuk membeli sesuatu atau menambah kekayaan mereka. Manakala orang yang tidak berjaya dalam kewangan (menengah dan bawah) hanya akan bergantung kepada pendapatan aktif mereka. Jadi, apabila pendapatan aktif sudah tidak mampu dicari.. maka di situlah akan bermula masalah. Boleh dikatakan sifir yang digunakan ironinya adalah wang membakar wang. Saya tidak salahkan kepada orang kelas bawah kerana ada diantara mereka yang amat berjaya bermula dari bawah seperti Tan Boon Siew, Syed Mokhtar, Robert Kuok dan lain-lain lagi. Jadi tiada istilah sekiranya anda kaya barulah anda berjaya. Tidak semestinya, yang penting bagaimana anda ingin mencorak kehidupan anda, berapa kuatkah anda untuk berubah dan apakah ilmu yang anda cari.

Saya menceritakan kisah ini kerana saya ingin anda sedar dari lamunan. Tidak perlu marah, demo dan menceritakan masalah kepada dunia. Ini semua akan memudahkan anda mendapat sakit jantung dan darah tinggi. Anda harus mencari penyelesaian dan buang sifat alasan. Buang sifat salahkan orang lain sebaliknya tujukan jari itu kepada anda. Anda salah kerana anda selalu ingin berada dalam keadaan selesa @ selamat. Buat perubahan untuk diri dan lakukan pengorbanan. Insya’allah dengan usaha yang dilakukan, anda akan dapat melihat perubahan yang positif seawal 1 tahun. Memang anda akan rasa tertekan dipermulaannya, Namun persepsi dan mental anda akan berubah apabila melihat nilai yang positif. Usah berfikir apa orang fikir terhadap anda sebaliknya anda lakukan kerana inginkan perubahan.

Di dalam Islam, terdapat 2 kategori sahaja iaitu orang memberi atau orang yang menerima. Dan setentunya orang yang memberi adalah lebih baik dari orang yang menerima. Bagaimana anda mahu memberi sekiranya anda selalu ingin menerima. Mudah bukan? Ditambah pula Rasullah SAW amat mengemari orang Islam yang kuat (dalam pelbagai segi..dari konteks ini adalah kewangan) daripada orang Islam yang lemah. Ini menunjukkan pentingnya kualiti daripada kuantiti. Jadi, anda boleh fikirkan dipihak manakah anda? Saya tidak menilai anda tapi hanya anda yang boleh menilai diri sendiri. Saya dahulu seorang yang buta kewangan tapi disebabkan ingin perubahan, saya makin memahami apa itu kewangan. Malahan ia bermula daripada kewangan peribadi. Sekiranya kewangan peribadi tidak betul maka ia akan merantai aspek-aspek yang lain.

Ingat pesanan saya “Mengawal atau Dikawal”. Semoga membantu..