Buku KEWANGAN PERIBADI dari saya akan dicetak..

Akhirnya penantian saya selama ini untuk membuat sebuah buku mengenai kewangan peribadi dapat dihasilkan. Pada mulanya, saya merasakan ingin berkongsi hanya di dalam blog. Namun begitu, di atas kesedaran untuk menolong orang lain untuk tidak terjebak ataupun ingin keluar dari hutang yang memungkinkan saya menulis sebuah buku untuk tatapan pembaca. Ia sebuah buku yang ditulis atas usaha saya sendiri dan berdasarkan pengalaman saya mencipta hutang-hutang terdahulu dan bagaimana cara saya keluar daripada hutang-hutang yang tidak baik. Sebelum ini saya ada menghantar beberapa manuskrip kepada beberapa publisher tetapi akhirnya publisher Truewealth berminat untuk memasarkan buku saya ini. Satu kejayaan dalam hidup..

Mungkin para pembaca ingin tahu tajuk ini kan? Dengan senang hati kemungkinan besar tajuknya ialah “Dari Kepompong Hutang Kepada Bebas Kewangan”. Pada 11/09/2014.. satu perjanjian antara saya dan Truewealth telah berlangsung. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan baik dan tanpa sebarang gangguan. Mengikut perkhabaran dari pihak Truewealth ada menyatakan kebiasaannya sebuah buku akan mengambil masa 6 – 9 bulan malahan ada yang kurang dari 6 bulan untuk berada di pasaran. Jika di hitung.. kemungkinan pada bulan Februari 2015 (sekiranya 6 bulan digunapakai). Harga untuk buku kewangan dari syarikat Truewealth mempunyai paras harga yang tetap iaitu RM39.90. Namun, kepada sesiapa yang membeli dengan penulis buku (saya laa tu).. saya boleh memberi diskaun sebanyak 30% iaitu bersamaan RM27.93 (** tidak termasuk kos penghantaran).

Insya’allah, sekiranya buku ini akan diterbitkan dalam pasaran, akan saya war-warkan di dalam ini. Oh terlupa, buku ini adalah versi bahasa melayu. Jumpa lagi. 🙂

Advertisements

Seminar Millionaire Mind Intensive – Kuala Lumpur

Pada minggu lepas, saya dan isteri menghadirkan diri ke seminar Millionaire Mind Intensive yang berlangsung di Kuala Lumpur pada 14 – 16/03/2014. Alhamdulillah, boleh dikatakan suasana amat meriah dengan kehadiran 800 orang peserta dari Malaysia, Indonesia, India, Perancis, Kanada, Maldives dan pelbagai lagi (maafkan saya kerana tidak dapat mengingati semuanya). Saya dan isteri amat bergembira dengan informasi yang memerlukan kami berada pada waktu pagi sehingga malam hari. Kekuatan isteri yang sarat mengandung (7 bulan) dari anak ketiga merupakan satu keazaman dari isteri tercinta untuk menjadikan kami sekeluarga mempunyai cukup ilmu untuk diperturunkan kepada anak-anak kami nanti.

Millionaire Mind IntensiveBoleh dikatakan kami hanya mengemaskini sebahagian infomasi yang sememangnya kami sudah tahu sebelum ini. Ini kerana kami pernah menghadirkan diri di dalam Seminar IMKK anjuran Dr. Azizan. Untuk pengetahuan anda, T. Harv Eker merupakan salah seorang guru kepada Dr. Azizan kerana saya mendapati informasi dan sistem produk adalah hampir sama (boleh dikatakan 90%), pecahan setiap bahagian hampir sama dan program yang ditawarkan juga hampir sama. (Maafkan saya sekiranya tanggapan saya silap kerana  saya sudah menghadiri kedua-dua seminar MMI dan IMKK). Apa yang membezakan adalah Dr. Azizan mengajar dalam bahasa melayu dan ditambah dengan sudut keagamaan. Saya juga mengucapkan terima kasih kepada isteri kerana menjumpai salah seorang guru Dr. Azizan iaitu T. Harv. Eker. Saya lebih gemar berguru dengan original source (pembuat sistem) kerana bagi saya mereka membuat sistem dari jatuh bangunnya terdahulu.

Walaupun T. Harv Eker tidak dapat menghadirkan diri pada seminar ini (agak kecewa sebenarnya) , ia dapat disampai oleh Robert Riopel dengan baik sekali. Dialek dan bahasa yang digunakan amat mudah difahami dan cara penyampaian yang santai. Beberapa kesimpulan yang boleh dikatakan berkisar tentang pemikiran diri, bermain dengan wang, tanggapan diri, tanggapan diri tentang wang, bagaimana untuk maju, cara menguruskan kewangan dan pelbagai lagi. Ada beberapa program yang setiap satunya mencecah 4 angka (RM x.xxx), harus saya batalkan untuk tahun ini kerana memberi ruang untuk menyambut anak ketiga kami yang akan lahir di dunia tidak lama lagi. Sungguh kental hati isteri duduk berjam-jam dengan pergerakkan bayi yang aktif di dalam perut (rasanya orang yang biasa mengandung faham keadaan camni). Tahun hadapan nampaknya terpaksa agihkan banyak cuti untuk menghadirkan program lengkap dari T. Harv Eker ini dengan kos 5 angka (RM xx.xxx).

With Robert Riopel

Untuk kelas pengurusan kewangan yang dianjurkan oleh saya, akan mendapat hadiah berupa tiket untuk menghadirkan diri ke seminar Millionaire Mind Intensive yang akan datang bersama Nurussalam Aziz (saya laa tu…hehe) atau pergi sendiri. Ya, tiket ini saya beri secara PERCUMA kepada anda untuk kelas yang akan saya war-warkan tarikhnya nanti. Harus diingat, tiket tersebut adalah HIGHLY LIMITED dan kelas saya juga adalah LIMITED SEAT.

Salam bebas kewangan dari saya untuk anda.

 

Bab 4: Mencari Guru

tugu negaraNampaknya terlalu lama saya tidak menulis artikel di dalam bahagian Road to Millionaire. Bukannya cita – cita sudah hilang, tapi sebenarnya saya dalam proses untuk pembikinan buku “Dari Kepompong Hutang kepada Terbang Bebas Tanpa Hutang”. Agar sukar untuk saya menulis buku kerana kekangan masa yang harus dibahagikan antara keluarga, kerja, perniagaan dan lain – lain lagi. Bak kata pepatah mat salleh ” No Pain, No Gain”.

Boleh dikatakan selepas saya banyak membaca buku, keterbukaan kepada hutang, pelaburan dan mengelak dari banyak kesilapan tentang kewangan semakin meninggi. Alhamdulillah, nampaknya sesuatu yang positif sedang berlaku. Selain buku – buku yang di beli, blog dan forum menjadi minat dalam menambah ilmu tentang kewangan dan selok belok kewangan. Ada info – info yang diupdate dari semasa ke semasa membolehkan saya mengetahui perihal pelaburan dan lain – lain lagi. Boleh dikatakan pada ketika itu, saya mula berkira – kira untuk mengeluarkan duit untuk mendapatkan Guru dalam kewangan. Sedaya upaya, saya akan mencari yang percuma.. dengan alasan “Jimat Duit”. Hehehe.. Namun begitu, lama kelamaan.. info tesebut akan menjadi tepu atau dengan kata lain, limit dalam pengetahuan kewangan sudah sampai di kemuncaknya. Apabila mencari info yang percuma ni, akan hanya berkisar di tempat yang sama. Hmm.. dalam hati mula terdetik, nampaknya saya harus berbuat sesuatu supaya pengetahuan ini berada di landasan yang betul dan di kongsi oleh orang yang betul. Maka bermulalah pencarian Guru Kewangan saya..

Setelah diteliti latarbelakang Guru @ Mentor saya, ada beberapa orang calon yang saya berminat untuk saya ‘gajikan’. Mungkin pembaca pelik, kenapa saya guna perkataan ‘gajikan’ dalam pencarian mentor @ guru kewangan saya. Ini kerana Guru Kewangan saya adalah berbayar dan sekiranya saya tidak berminat, saya boleh menarik diri dari terus menggunakan khidmat Guru Kewangan saya ini. Tapi saya tidak mengambil seorang guru tapi dua orang. Hmm.. nampak macam tamak bukan? Bukanlah saya nak berbangga diri dengan adanya dua guru kewangan (yang ada Financial Certificate Planner), namun dua guru mempunyai karakter, ilmu, tools yang digunakan, bidang2 kewangan yang mereka pakar walaupun kedua-dua guru ini berada dalam bidang yang sama iaitu KEWANGAN. Nampaknya pembaca ingin tahu siapakah gerangan guru-guru saya bukan? Saya haruslah rahsiakan dahulu dan akan diceritakan di dalam buku saya nanti. Dan akan diceritakan kekuatan mereka di dalam bidang kewangan. Namun harus di ingat, tidak semestinya guru yang sesuai dengan saya akan bersesuaian dengan para pembaca. Lain orang, lain citarasa gurunya.. 🙂

Alhamdulillah, semasa sesi pertama berjalan amat mudah diantara kedua-dua guru saya. Ini kerana asas-asas kewangan dan cara-cara penyelesaian hutang, banyak yang sudah saya lakukan semasa saya banyak membaca buku, forum dan blog. Seperti yang para pembaca ketahui, saya mengadap guru-guru saya dalam keadaan SATU HUTANG sahaja iaitu Pinjaman Perumahan. Hutang-hutang dahulu sudah saya selesaikan dan akan menjadi satu pengajaran yang bermakna untuk saya (ini juga akan saya ceritakan di dalam buku saya nanti). Buat masa sekarang, semuanya berjalan lancar dan kehidupan saya lebih kepada positif cashflow. Kalau di kira aset – liabiliti, saya sudah mencapai dan melebihi tahap suku Jutawan. Insya’allah..next target menjadikan saya Separuh Jutawan dan seterusnya seorang Jutawan Senyap di Malaysia. Amin..

Mungkin para pembaca ingin bertanyakan perbezaan Guru Percuma dan Guru Berbayar dari sudut pandangan saya. Boleh dikatakan kedua-duanya bagus, namun begitu Guru Berbayar adalah lebih baik kerana kita akan mengetahui apa yang di buat itu adalah betul atau tidak. Dalam Islam juga menyarankan kita mencari guru supaya kita tidak sesat jalan @ disesatkan. Boleh dikatakan, apabila saya berguru.. banyak info dan tips kewangan, pelaburan dan kesilapan – kesilapan yang harus dielakkan. Harus di ingat, kewangan anda akan dipantau 100% oleh guru anda..Hehe.