Kejatuhan harga emas

graf emas terkini Hmm..nampaknya harga emas masih dalam situasi menurun. Kalau di lihat pada graf yang saya sertakan, kemuncak harga emas berada pada tahap 19++.++ (pertengahan 2011). Namun sekarang, trend tersebut mula menunjukkan penurunan yang amat ketara. Dalam 2 minggu ini, harga main berlegar-legar dalam lingkungan 12++.++.

Pelbagai spekulasi yang timbul dengan isu penurunan harga emas dunia ini. Ada beranggapan bersangkutan dengan ekonomi negara-negara besar yang semakin merudum, defisit hutang sesetengah negara yang terlampau meninggi dan pelbagai lagi informasi yang dapat kita baca di ruangan internet.

Namun begitu, sejauh mana harga emas akan jatuh?? Ada yang meramalkan sekitar 1,000.00, ada juga yang berkata sehingga 800.00. Ia terjadi berdasarkan harga emas sudah mencapai ‘zaman pembetulan harga’ yang sebelum ini naik terlampau mendadak. Namun, ada juga pendapat yang menyatakan harga emas tidak akan jatuh merudum berdasarkan kos carigali emas yang semakin meningkat dan sumber emas tidak senang di cari seperti dahulu. Terpulang pada anda untuk mempercayai yang mana satu.

Sekiranya anda ingin membeli emas, pastikan ‘target’ harga yang ingin anda beli. Lebih baik anda membeli untuk simpanan long term kerana anda tidak akan rasa tertekan dengan spekulasi semasa. Sebagai contoh, anda tahu harga emas akan naik tetapi memandangkan sekarang trend harga menurun. Anda boleh target harga sekiranya emas berada di skala 1,000. Itu sudah memadai untuk membeli atau dengan kata lain, ‘ready to buy’.  Sekiranya anda memang berjual beli keuntungan dengan emas atau suka dengan short term money, anda perlu mengetahui apa itu asas kejatuhan harga emas dan kenaikkan harga emas. Informasi spekulatif boleh membuat anda pening kepala kerana ada yang betul dan ada yang salah.

Jadi, kekalkan target anda dan beli. Saya masih menunggu ‘target harga’ saya sebelum membeli emas lagi. Yeah!

Advertisements

Hadiah untuk isteri..

kuwait jr

Perhatian! Saya tidak bertanggungjawab sekiranya artikel ini membuat para-para isteri meminta hadiah daripada para suami mahupun yang ingin menjadi calon isteri kerana mahukan hadiah kepingan emas daripada saya. Selamat Membaca!!

Mungkin bukan kebiasaan cara saya iaitu memberi kepingan emas untuk isteri. Orang lain mungkin akan memberi rantai emas, gelang emas, kereta, rumah dan bermacam-macam lagi. Nak hadiahkan jongkong emas.. masih belum mampu lagi. Ok, biar saya teruskan mengapa saya mengambil keputusan untuk memberi kepingan emas KFH.

Ini merupakan hadiah harijadi yang di’postpone’. Sebenarnya sudah lama saya berkira-kira ingin memberi hadiah kepingan emas ini tapi memandangkan pada ketika itu harga emas agak mengila, maka saya buat ‘dekk’ je dulu. Orang kata tak salah kita bersabar kan. Hehe. Memandangkan isteri-isteri saya…opsss, tersilap. isteri je..haha. Saya ulang balik.memandangkan isteri saya dah cukup umur untuk membuka akaun KFH maka isteri memiliki akaun individu kerana senang bagi isteri saya membeli emas sendiri dikemudian hari.

Di samping itu juga, saya memberi pemberian berbentuk kepingan emas ni sebab saya lebih suka memberi tunjuk ajar dari sudut ‘investment’ yang selamat. Saya masih teringat ayat ini, “sekiranya anda memberi sebatang rod, ia menolong seseorang sepanjang hidupnya. sekiranya anda memberi ikan, anda harus menolongnya sepanjang hayat anda”. Jadi apa gunanya ilmu kalau tidak di kongsi kan..

Kemudian saya berfikir dengan jenayah ragut dan pecah rumah yang berleluasa sekarang ini, saya tidak sanggup toyol-toyol yang bertopengkan manusia ini merampas pemberian dan penat lelah saya ini. Saya lebih rela membeli emas keping di KFH kerana ia di simpan oleh pihak bank ataupun diri sendiri. Yang paling best, ia percuma selagi mana anda memberi amanah kepada pihak bank untuk menyimpan. Ini sudah tentu penjimatan yang ketara. Sebagai contoh, kalau saya simpan emas tu selama 20 tahun maka 20 tahun saya tidak perlu membayar upah simpan di peti-peti ‘fix deposit’.

Lebih-lebih lagi, sekarang saya gemar memberi ‘hadiah’ yang berupa aset tidak kira emas, investment dan macam-macam lagi. Asalkan bukan sesuatu yang menurun nilai atau cepat rosak ataupun mudah hilang. Ini termasuk juga untuk anak-anak saya. Orang kata “sikit-sikit, lama-lama membukit”. Di harap dapat mengajar ‘positive environment’ di masa hadapan.

Berapa jumlah kepingan emas tu biarlah rahsia. Hehe.. kang nanti jatuh riak lak bila berbicara dalam blog saya ni. Hehe.

Sesi Buka Akaun Emas Junior

kuwait jrAlhamdulillah, akhirnya saya mampu untuk membuka akaun emas untuk anak – anak. Satu impian yang saya memang impikan untuk anak – anak semoga mendapat ‘modal permulaan’ apabila besar nanti.

Pada mulanya, memang terasa seakan masih rugi kerana harga emas masih belum berada pada kedudukan yang saya ingini kerana harga emas tengah menurun. Namun, memandangkan ini merupakan ‘very long investment‘, jadi saya beli juga. Lagipun pada ketika ini, harga emas sudah berada di bawah RM150 segram.

Ok, bercerita mengenai membuka akaun emas junior di Kuwait Finance, ia amat mudah iaitu harus membuka akaun simpanan dahulu dan kemudian membuka akaun emas. Oh, sebelum terlupa. Untuk membuka akaun emas junior, anda harus membeli sekurang-kurangnya 5 gram emas. Untuk 5 gram, anda akan mendapat cenderahati berupa alat tulis dan buku mewarna boboi boy, tapi untuk mendapat tabung pula.. anda harus membeli 10 gram emas. Selepas itu, anda boleh menambah beli seminima 1 gram sahaja. Memandangkan anak-anak masih di bawah umur maka akaun mereka akan menjadi akaun rangkaian kepada akaun utama. Setentunya saya mengunapakai akaun saya sebegai akaun utama, ini untuk memudahkan urusan jual beli di kemudian hari.

Di dalam keadaan hujan yang agak lebat, semua urusan dapat diselesaikan sebaiknya. Orang kata, ketika hujan rezeki pun turun bersama jadi setentunya diharap rezeki anak-anak saya diberkati dan halal seperti hujan yang turun ketika itu. Insya’allah..

Isteri saya juga mendapat pemberian emas di KFH ini tetapi memandangkan artikel ini berkisar tentang akaun emas junior, maka bab pembelian emas untuk isteri..saya abaikan. Hehe..