Relevankah Melabur Dalam TH dan AHB?

Alamak.. tengok tajuk ni agak risau saya dengan penerimaan para pembaca sekalian. Saya bukanlah ingin memberi sebarang keputusan mengenai tajuk ini tetapi hanya untuk memberi sedikit pandangan terhadap kedua-dua portfolio pelaburan yang bersifat risiko rendah. Ok, biar kita cerita sejarah pemberian dividen dari tahun 2011 sehingga terkini. Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) dari tahun 2011 – 2017 manakala Tabung Haji (TH) dari tahun 2011 – 2016. Biar saya mulakan satu persatu.

Dalam penulisan saya sebelum ini, banyak diterangkan mengenai AHB dan terdapat beberapa perubahan dari artikel-artikel saya yang terdahulu iaitu kini anda boleh mula membuka akaun dengan 100 unit = RM100 (kalau dulu RM500) dan jumlah maksimum sudah bertukar dari RM400,000 (kalau dulu RM200,00). Mari kita lihat pula sejarah pemberian dividen (sila rujuk gambar kat bawah).

Kalau dikira secara 7 tahun (dari 2011 – 2017), saya dapat merumuskan bahawa pulangan dividen (tidak termasuk bonus) adalah 6.33% setahun dari 2011 sehingga 2017. Bahasa mudah 6.3% laa yer.. Kelebihan AHB ini ialah ia memberi pulangan yang lebih dari 6% (tanpa ditolak pelbagai caj spt Unit Trust dan Saham BSKL) dan akan diberi setiap 6 bulan sekali (Mac & September). Saya ada menulis bagaimana anda ingin manipulasi dengan pemberian dividen 2 kali setahun ni dalam artikel terdahulu. (boleh layari link ini: tips-gandakan-pelaburan-amanah-hartanah-bumiputera ). Kekurangan AHB pula adalah selalu kekurangan dana (dana cepat habis dibeli) dan tidak memiliki buku seperti ASB (menarik sebab boleh tengok angka simpanan makin menaik @ menurun).

Bagaimana pula dengan  Tabung Haji (TH)? Poftfolio pelaburan Tabung Haji pula berlainan sedikit dengan AHB iaitu dividen di beri secara tahunan (seperti ASB). Mari kita lihat pemberian dividen dari 2011 – 2016 (sila rujuk gambar di bawah).

Kalau dikira secara 6 tahun (dari 2011 – 2016), saya dapat merumuskan bahawa pulangan dividen adalah 5.67% setahun manakala bonus adalah 1.91% setahun. Kalau di campur dividen + bonus ia bersamaan  7.5 setahun dari tahun 2011 sehingga 2016. Cuma jika dilihat sekarang dividen makin menyusut iaitu kurang dari 6% untuk 2 tahun ke belakangan ini, agak rugi kepada yang mempunyai simpanan yang melebihi RM10,000. Ini kerana kiraan bonus hanya mengambil jumlah sama seperti kos minimum melakukan haji secara muasasah (haji kali pertama) iaitu RM10,000, lebihan dari RM10,00 tidak akan di kira (hanya mendapat dividen sahaja). Tujuan asal portfolio ini untuk anda menunaikan haji tapi disebabkan ia bersifat low risk dan memberi pulangan yang lebih baik dari fixed deposit, maka ia boleh digunapakai. Kekurangan Tabung Haji kelihatan pulangan dividen makin menguncup (seperti ASB) jika dilihat dari 10 tahun ke belakang. (boleh layari link ini: sejarah-dividen-tabung-haji ). Ia sama seperti AHB dan ASB iaitu pelaburan ini tidak ditolak caj-caj seperti anda melabur di dalam Unit Trust ataupun Saham BSKL.

Pada pengamatan saya, kedua-dua portfolio pelaburan ini masih relevan kepada golongan 50 tahun ke atas atau tanggungan (anak-anak di bawah umur 18 tahun) kerana penerimaan risiko haruslah rendah kepada mereka di samping memberi pulangan yang masih baik. Namun begitu, golongan ini boleh mengagihkan beberapa peratus dalam Unit Amanah (Unit Trust) untuk mendapatkan pulangan yang lebih tinggi (benchmark untuk menjadikan unit trust yang bagus adalah lebih daripada 8% setahun). Kepada yang ingin memberi pelaburan yang lebih baik, anda boleh mula melabur dalam Unit Amanah atau mula berjinak dengan pasaran saham. Namun begitu, kalau anda jenis tidak berminat dengan pasaran saham BSKL.. mungkin anda boleh bermain dengan Unit Amanah kerana anda boleh pecahkan portfolio dari risiko rendah, sederhana dan tinggi. Saya? Sudah bermula bermain dalam kategori tinggi atau high risk (prefer) tapi masih tidak meninggalkan low & medium risk.

Insya’allah selepas ini saya boleh sharing pula mengenai Unit Amanah dan Pasaran Saham BSKL. 🙂

Advertisements

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s