Lain-lain Perangkap: 3. Bitcoin dan Phishing Scams

Dengan peredaran sistem maklumat yang semakin pesat, terdapat juga individu, syarikat malahan program yang berada di dalam kategori berhati-hati. Pelbagai program baru akan dipaparkan bersandarkan kepada isu semasa seperti emas, kejatuhan matawang dan saham. Mungkin anda terdengar tentang isu baru iaitu matawang digital iaitu Bitcoin. Pada 2 Januari 2014, Bank Negara Malaysia ada mengeluarkan kenyataan mengenai isu ini. Sehingga kini, BNM masih belum mengiktiraf matawang Bitcoin untuk digunakan di Malaysia. BNM juga menyatakan bahawa urusniaga Bitcoin tidak akan dikawal selia dan diurusniagakan di Malaysia. Oleh itu, saya mengharapkan anda tidak mencuba untuk menggunakan matawang digital ini kerana terdapat banyak lagi pilihan yang ada di dalam Malaysia sendiri.

Terdapat satu kegiatan yang dinamakan sebagai mencuri maklumat kewangan atau lebih dikenali dengan nama Phishing Scams. Ia merupakan kegiatan mencuri maklumat kewangan yang menggunakan medium e-mel, telefon, laman sosial dan pelbagai lagi. Oleh itu, elakkan memberi, mendedahkan atau menulis secara terperinci tanpa melihat orang yang memintanya.

Kegiatan ini akan menghantar e-mel bahawa akaun bank anda mempunyai masalah dan memerlukan anda memberi maklumat terperinci sehingga kata kunci rahsia anda. Ada yang menghantar surat melalui emel yang menyatakan bahawa mereka mempunyai banyak wang dan ingin menggunakan akaun bank anda sebagai perantara. Ada juga yang menyatakan anda telah memenangi sejumlah wang dari peraduan-peraduan yang ditawarkan malahan ada sesetengahnya anda tidak pernah mengambil bahagian dalam peraduan tersebut. Pelik bukan?

Kegiatan ini juga ada membuat panggilan dengan bertanya secara terperinci mengenai kad kredit anda. Secara jujurnya, lebih baik anda tidak mendedahkan kepada orang yang membuat panggilan tersebut. Adakah anda tahu bahawa nombor didepan kad kredit adalah nombor standard untuk kad kredit sesuatu bank. Dengan memperolehi nombor sekuriti dibelakang kad kredit anda, maka mereka mempunyai kuasa untuk menggunakan kad kredit anda sesuka hati.

**Adakah anda tahu bahawa pautan https://… adalah lebih baik tahap sekuritinya daripada http://… Ini adalah amat bersesuaian sekiranya anda melakukan sebarang transaksi pindahan wang.

 

Advertisements

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s