Seminar Private Retirement Scheme (PRS)

Pada 20/06/2015 (Sabtu) saya dan isteri menghadiri satu seminar yang dianjurkan oleh Invest Smart. Ia merupakan seminar yang berkisar tentang unit trust atau unit amanah. Tempatnya pula di Suruhanjaya Sekuriti (Malaysia) di Bukit Kiara, Kuala Lumpur. Sebenarnya, saya mendapat undangan ini melalui isteri tersayang yang menyatakan ia berkisar tentang Skim Pencen Persendirian (PRS). Memandangkan saya pun masih kabur tentang skim ini, jadi saya menghadirkan diri untuk mengetahui dengan lebih lanjut dan dalam masa yang sama dapat berkongsi kepada para pembaca blog ini.

PRS2

Walaupun acara bermula pada pukul 9.00 pagi, kami datang agak awal memandangkan kami tidak biasa dengan kawasan Bukit Kiara dan paten trafik di sini. Nasib baik dengan bantuan Pak Waze, kami selamat sampai 30 minit lebih awal. Seperti biasa, mendaftarkan diri dan akan mendapat ‘goodies’ yang berupa pen, buku nota dan buku keterangan tentang PRS.

PRS1

Tanpa sembang melalut sangat, biar saya kongsikan apa isi kandungan seminar tersebut. Boleh dikatakan apabila berjumpa para peserta di dalam seminar tersebut, kebanyakkan daripada para peserta adalah ‘unit trust planner’. Beberapa perincian yang boleh saya kongsi:

– untuk anda hidup dengan keadaan sekarang, anda seharusnya menyimpan 1/3 daripada gaji anda kepada ‘long term investment’. Ia bertujuan untuk anda boleh menjalani hidup seperti biasa (bukannya lebih)..kurang mungkin selepas anda pencen atau tidak bekerja lagi. Jadi jumlah yang harus anda ada adalah 33.3% daripada gaji anda sekarang. Untuk pekerja swasta yang mencarum dengan KWSP, ada berita baik untuk anda! KWSP sudah merangkumi 23% daripada 33.3% yang harus anda sediakan untuk hari tua anda. Jadi, anda harus mencari platform 10.3% untuk baki simpanan jangka panjang anda. Jadi, disinilah tujuan PRS iaitu untuk mencukupkan 10.3% baki tersebut. Simpanan tersebut haruslah secara tetap walaupun PRS memberi pilihan kepada anda untuk menyimpan secara tetap atau sesuka hati anda nak simpan ke idak.

– bagaimana PRS ini berfungsi? Ia dipecahkan kepada dua dana iaitu dana unit amanah yang anda boleh pilih jenis risiko yang diingini (tinggi, sederhana atau tinggi) dari penyedia PRS dan dana tunai iaitu dividen yang diberikan adalah tetap iaitu 4%. Dana unit amanah merupakan sepertimana anda membeli unit trust yang lain iaitu ada kadar caj yang dikenakan. Untuk dana tunai, tidak dinyatakan kadar caj dikenakan.

– Penyedia PRS adalah Affin Hwang Asset Management Bhd., AIA Pension and Asset Management Sdn. Bhd., AMInvestment Services Berhad, CIMB-Principal Asset Management Berhad, Kenanga Investors Berhad, Manulife Asset Management Services Berhad, Public Mutual Berhad dan RHB Asset Management Berhad.

Pada pendapat saya, skim PRS ini belum cukup kuat untuk men’goda’ saya untuk memilih skim ini. Mungkin anda berminat.. saya tidak tahu. Method yang saya gunakan sekarang dan akan gunakan nanti lebih menarik pada pandangan peribadi.

 

 

Advertisements

2 comments on “Seminar Private Retirement Scheme (PRS)

  1. Interested with your last statement “Method yang saya gunakan sekarang dan akan gunakan nanti lebih menarik pada pandangan peribadi.” I am browising all your posting now to find the answer 🙂
    Or if you coudl reply directly would be beneficial…

    • Ok… method that I’m used currently involved with a little amount of startup saving, credit card n low risk investment. It also included with time constraint and budget. Some people don’t like when involved credit card (this is knife), time and budget.

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s