Bebas Hutang Dengan Tentukan Gaya Hidup

Nampaknya terlalu lama saya tidak meng’update‘ tentang kewangan peribadi di dalam blog ini. Ini disebabkan kesibukkan saya diatas beberapa perkara iaitu penulisan buku pertama (Daripada Kepompong Hutang Kepada Bebas Kewangan – tunggu publisher membuat kerja2 pengemaskinian), penulisan buku kedua (tajuk belum ditentukan lagi tapi setentunya mengenai kewangan peribadi), agen Takaful AIA (takaful hayat), agen takaful am (baru hantar proposal untuk menjadi agen), proposal untuk membuat kelas, perniagaan sendiri, kerja-kerja dipejabat dan urusan peribadi. Anda boleh nampak bukan bagaimana kehidupan saya seharian. Walaupun begitu, saya harus bijak dalam pembahagian antara kerja dan keluarga. Saya tidak mahu keluarga saya terabai diakibatkan kesibukkan yang melampau kepada kerja-kerja seharian. Tidak lupa juga disamping mencari ilmu dunia, saya juga tidak lupa untuk mengejar ilmu akhirat. Hidup biar ada keseimbangannya.

Saya meminta maaf kepada para pembaca blog ini sekiranya terlihat terlampau banyak mengemaskinian blog yang berkisar tentang takaful. Ini kerana saya ingin memberi pelbagi infomasi kepada para pembaca mengapa pentingnya takaful dalam kehidupan kita. Ia merupakan benteng kepada simpanan anda. (udah udah laa Nurussalam Aziz, citer pasal kewangan peribadi pulak) Ok, berbalik kepada gaya hidup. Setiap orang mempunyai gaya hidup yang tersendiri. Ada yang suka bermewah-mewah dengan hutang yang tidak terkawal dan mengakibatkan musibah kewangan akan mengikutinya dan ada juga yang mengurangkan perbelanjaan dari tahun ke tahun dan mengakibatkan hidup akan ditekan oleh inflasi yang akan meningkat dari tahun ke tahun. Sekiranya saya menulis setiap gaya hidup yang negatif, maka blog ini akan menjadi terlalu panjang untuk dibaca. Lagipun, saya tidak gemar mengarahkan anda ke arah kehidupan kewangan yang negatif.

Anda tahu bagaimana kehidupan sebagai orang yang bebas kewangan. Kaya tidak semestinya anda bebas kewangan. Ada yang anda orang yang mewah kehidupannya tetapi hanya kaya tidak lama, selepas itu akan dihambat oleh hutang-hutang yang dikumpul sebelum ini. Tidak hairanlah, mengikut statistik di Malaysia, ramai yang memiliki Sijil Bankrap dan Muflis seawal umur 20-an! Umur ini sepatutnya anda baru mengumpul wang dan bukannya mengumpul hutang. Ini merupakan keadaan biasa yang dimiliki oleh ramai rakyat Malaysia dalam isu kawalan gaya hidup. Penggunaan kad kredit (takde ilmu jangan guna toyol ni), pinjaman peribadi, pinjaman kredit, hutang dengan orang orang lain malah ada yang sanggup pinjam dengan ceti haram @ along (ni memang cari nahas). Ini merupakan formula mudah untuk menjadikan gaya hidup anda yang negatif dan menjadikan anda mempunyai kewangan peribadi yang negatif. Kalau anda tidak membuat perubahan dengan gaya hidup sebegini, adalah MUSTAHIL untuk anda bebas kewangan dikemudian hari.

(Cukuplah membebel Nurussalam Aziz, cepat skit bagi tips tu..) Ok, formula mudah yang diamalkan oleh orang kaya, maksud saya kaya dan bebas hutang tidak baik (bad debt) adalah dengan MEMBINA ASET/PENDAPATAN untuk MEMBAYAR HUTANG. Hah.. ini merupakan formula yang mudah ditulis tetapi ramai yang memberi ‘excuses‘. Orang yang kaya mencari jalan untuk mencapai (move forward) manakala orang miskin hanya memberi alasan (static or goes backward). Anda mungkin biasa mendengar pelbagai tanggapan atau alasan yang negatif untuk terus maju, mungkin anda juga menggunakan ayat-ayat tersebut di dalam kehidupan kewangan anda? Untuk terus maju dalam kewangan, anda harus menjadi KREATIF dan berani mencuba untuk keluar dari ZON SELESA. Ya, mungkin pada permulaannya adalah sukar tapi dengan usaha yang gigih dan selebihnya TAWAKAL KEPADA ALLAH, percayalah anda akan dapat menuai hasilnya nanti. Anda ada baca buku biografi para billionaire? Ada sesetengah dari mereka adalah rakyat pendatang di Negara asing dan ada juga yang lahir dari keluarga papa kedana. Apa yang menjadikan mereka lebih maju adalah ADA MATLAMAT dan berusaha untuk MENCAPAI MATLAMAT tersebut.

Bagaimana anda ingin membina aset/pendapatan? Terdapat 1,000,000 juta cara malahan lebih untuk anda membina aset/pendapatan. Pilih sahaja mengikut kesesuaian anda dan ketabahan anda untuk membinanya. Ada yang mempunyai ketabahan yang tinggi untuk mengapai aset/pendapatan yang lebih tinggi. Ada yang mempunyai ketabahan yang sedikit lalu mempunyai aset/pendapatan yang sedikit. Yang selalu kita dengar, ramai yang ingin membuat kerja dengan mudah tetapi mempunyai aset/pendapatan dengan mudah serta banyak. Yang akhirnya ditipu oleh jerung-jerung yang sememangnya menunggu mangsa-mangsa yang mempunyai sikap sebegini. Untuk mengetahui apa itu aset, ia akan MEMENUHKAN POKET anda dan bukannya MEMBOCORKAN POKET anda. Jadi, fokuskan membina aset/pendapatan anda dan biarkan ia yang membayar segala hutang, gaya hidup dan yang paling penting iaitu menambah lagi aset. Semakin besar aset anda, maka makin jauh diri anda dari terjerumus dalam kawalan hutang yang tidak baik. Seperti pepatah dari saya, ‘Kawal atau Dikawal’ (kena copyright ni..hehe). Anda yang tentukannya. Selamat membaca!

Yeah, rupanya jumlah posting yang dikongsi sudah mencapai 101 jumlahnya!

Advertisements

2 comments on “Bebas Hutang Dengan Tentukan Gaya Hidup

 1. Kepada Kerajaan Malaysia,
  Kerajaan Malaysia yang terlalu memberi kuasa kepada bank menjadi penyebab kepada pengurusan tidak sempurna. Bank ialah punca utama seseorang individu menjadi ‘bankruptcy‘ atau muflis.
  Bank-bank di Malaysia boleh mengenakan caj dengan kadar faedah yang tinggi dan sesuka hati kalau masa anda tidak keupayaan membayar insuran bulanan. Ia tidak adil dan mangsa tidak dapat berbuat apa-apa sehingga anda muflis. Malaysia kita tidak ada jabatan yang boleh membantu anda pada masa tersebut.
  Ia hanya menyebabkan bankruptcy meningkat saja tahun ke tahun. Tambahan pula bankruptcy laws di Malaysia akan menghukum seseorang muflis sampai boleh memusnahkan hidup seseorang. Dengan AKTA KEBANKRAPAN 1967, kita sangat jelas, ini kebanyakan disebabkan oleh kuasa bank yang keterlaluan.
  Bankruptcy laws di Malaysia memang boleh menyebabkan seseorang muflis dan melambatkan muflis untuk hidup semula. Di dalam undang-undang muflis, ada banyak syarat yang mengikat si muflis seperti tidak boleh berniaga sendiri, tidak boleh terima wang lebih RM500 dari orang lain (dikehendaki melapor kpd Jabatan Insolvensi Malaysia), tidak boleh keluar luar negara bekerja (pasport disekat), tidak dapat memegang jawatan tinggi di syarikat dan lain-lain. Ini semua memang akan menyekat seseorang muflis mendapat wang untuk pelepasan.

  Harap kerajaan kita sedar dan tidak membunuh masa depan seseorang muflis di Malaysia ini dan tidak membunuh sesama sendiri. Bankruptcy yang meningkat boleh diselesaikan jika Akta Kebankrapan 1967 boleh berubah mengikut masa sekarang, bukan akta kampung yang dulu. Untuk menjatuhkan seseorang menjadi bankrap hutangnya kalau melebihi RM150,000 ke atas. Harap juga yg telah dilaporkan bankrap pada masa sekarang akan dilepaskan secepat mungkin jika hutang tidak melebihi RM150,000. Inilah yang sempurna dan sesuai untuk masa kini.
  Kerajaan Malaysia memang kena mempertimbangkan seseorang yang telah jatuh bankrap kalau hutang tidak melebihi RM150,000 atau RM100,000 patut diberi peluang untuk pelepasan automatik pada awal tahun 2015 ini. Ianya sangat jelas, yang telah difailkan bankrupcy, akhir hutang akan ditambah oleh pihak bank dan hantar kepada JIM.
  Kalau seseorang dijatuhkan bankrap dengan jumlah hutang yang tinggi, mungkin dia ada niat untuk mendapat manfaat dari pihak bank atau kerajaan kita. Akhirnya saya sebagai wakil pihak muflis harap Kerajaan Malaysia kita dapat mempertimbangkan isu isu seperti ini.

  • Dalam Islam ada menyatakan bahawa dengan ILMU akan menjadikan seseorang itu lebih baik dan menaikkan darjat seseorang. Sekiranya kita mempunyai kepakaran dalam sesuatu bidang ilmu maka kita akan lebih berpengetahuan tentang ilmu tersebut. Pada pendapat saya, bank @ kerajaan tidak salah, yang salah adalah diri kita sendiri kerana tidak ada ilmu dalam pengurusan kewangan. Pinjaman bank memang mengenakan caj keuntungan tetapi sekiranya diri kita mempunyai ilmu untuk memanipulasi bank, maka anda akan melihat bahawa bank merupakan kawan yang boleh dibawa berbincang. Ada pelbagai cara yang boleh digunakan sekiranya kita mempunyai ilmu. Yang penting, kita kena mencari guru untuk belajar ilmu dan bukannya guru mencari kita untuk memberi ilmu. Orang Yang Berjaya mencari jalan untuk menyelesaikan masalah, Orang Kurang Berjaya hanya menunding jari dan lari dari masalah.

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s