Tips mengambil takaful yang bercirikan ‘medical card’

Di dalam pelan takaful, terdapat polisi yang memberi anda kemudahan kad perubatan @ lebih dikenali dengan ‘medical card’. Ia berfungsi sebagai lesen untuk mendaftar masuk ke hospital swasta dan seterusnya mendapatkan rawatan di hospital tersebut tanpa meletakkan sebarang deposit. Terdapat pelbagai syarikat takaful di Malaysia dan anda boleh memilih semudah ABC.

1. Secara mudahnya, masa muda adalah paling sesuai untuk mengambil polisi takaful kerana ketika itu anda membayar premium (bayaran bulanan) yang murah. Tetapi sekiranya anda tidak terlalu muda tetapi tidak mempunyai rekod perubatan yang tidak baik, anda masih dapat mengambil polisi takaful. Namun begitu, sekiranya anda sudah mempunyai rekod perubatan yang tidak baik dan pihak takaful menganggap anda merupakan liabiliti, maka ketika itu anda harus menanggung segala kos perubatan dengan poket anda sendiri. Ini merupakan satu kerugian kerana anda tidak dapat meletakkan risiko kos perubatan kepada pihak takaful. Anda dan saya tidak tahu bilakah musibah akan datang kepada diri sendiri mahupun keluarga. Jadi, bijaklah membuat keputusan sebelum ia tiba

2. Ada pihak takaful memperkenalkan ko-takaful dimana sebahagian kecil daripada kos rawatan perubatan di hospital perlu ditanggung oleh anda. Kebiasaannya dalam lingkungan 5% – 10% daripada jumlah bil perubatan di hospital. Jadi anda tidak memindahkan 100% kos perubatan kepada pihak takaful.

3. Memilih pihak takaful yang cepat mengeluarkan ‘Guarantee Letter’ (GL) kepada hospital. Tugas GL merupakan surat pelepasan daripada pihak takaful bahawa anda sudah memindahkan risiko kos perubatan kepada pihak takaful. Lagi lambat surat ini keluar maka makin lambatlah anda dapat masuk hospital.

4. Di dalam polisi takaful, anda boleh menambah beberapa ciri tambahan (rider) mengikut kehendak dan kemampuan anda. Perlu diingatkan bahawa selagi anda tidak pernah ditimpa sebarang penyakit atau kemalangan, pihak pengendali insurans atau takaful selalunya bersedia untuk memberikan perlindungan tambahan tanpa mengenakan syarat-syarat tambahan atau loading premium. Tetapi jika anda pernah ditimpa sakit atau kemalangan, proses untuk mendapatkan perlindungan tambahan akan menjadi lebih sukar. Dahulu, saya ingat rider ni untuk penunggang motosikal sahaja. Hahaha..kelakar pulak rasanya. Di antaranya ialah:

  •  Sekiranya anda merupakan pemberi pendapatan utama maka anda boleh menambah ciri pampasan sekiranya berlaku kehilangan nyawa kepada diri anda. Sekurang-kurangnya pihak takaful dapat membayar sejumlah pampasan kepada keluarga anda akibat kehilangan kepada pemberi pendapatan utama. Kematian boleh menjadi sesuatu yang tidak dijangka apabila melibatkan kemalangan. Ini untuk menolong dan memberi penyesuaian dari sesuatu yang tidak dapat dijangka.
  • Sekiranya keluarga anda mempunyai sejarah penyakit yang boleh diwarisi seperti sakit jantung, kencing manis, darah tinggi, kanser dan lain-lain lagi. Anda harus menambahbaik jumlah perlindungan pada penyakit kritikal.
  • Membuat penambahbaikkan untuk kad perubatan yang memberi pendapatan sekiranya anda ditimpa penyakit kritikal kerana kemungkinan anda akan kehilangan pendapatan. Saya sarankan yang memberi kelebihan ini (penggantian pendapatan) selama 1 – 3 tahun.

5. Ketahui dengan terperinci polisi takaful anda. Ini untuk memudahkan anda memahami apa yang terkandung di dalam polisi takaful anda sendiri. Setiap polisi mempunyai perbezaan secara bertulis. Anda boleh bertanya kepada agen anda untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

6. Kepada anda yang mendapat manfaat perubatan daripada syarikat anda bekerja, fikirlah dengan bijak dan harus berfikir sejenak mengenai fakta ini:

  • Selepas bersara, syarikat anda masih memberi manfaat semasa anda bekerja? Tentu jawapannya Tidak.
  • Sekiranya anda dibuang kerja, anda masih mendapat manfaat seperti dahulu? Saya rasanya jawapannya masih Tidak.
  • Sekiranya syarikat anda ingin memansuhkan manfaat perubatan tersebut, adakah anda mempunyai kuasa untuk menghalangnya? Tentu jawapannya Tidak.

7. Pilih cara bayaran autodebit atau kad kredit. Elakkan membayar kepada agen kecuali anda mempercayai agen tersebut kerana terdapat beberapa kes agen yang mengunapakai wang anda untuk tujuan peribadi.

p/s: MEDICAL CARD hanya boleh diambil sebelum anda mempunyai rekod perubatan yang tidak baik. Jadi, lakukan sebelum terlambat.

AIA Takaful Logo

Anda boleh hubungi saya sekiranya berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang syarikat takaful AIA. Saya merupakan advisory@penasihat anda untuk polisi takaful syarikat ini yang sah. Saya boleh dihubungi pada talian 014-333 6369.

Advertisements

2 comments on “Tips mengambil takaful yang bercirikan ‘medical card’

    • Maaf di atas kelewatan. WordPress mempunyai sedikit masalah untuk saya membalas komen saudari. Polisi yang saya buat adalah ‘custom made’ iaitu berbeza antara satu sama lain. Adalah lebih baik kita membuat temujanji untuk sesi penerangan dan soal jawab yang lebih menguntungkan kedua-dua pihak.

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s