Sejarah Tabung Haji

TH_logo_baru

Secara ringkasnya Lembaga Tabung Haji (TH) adalah sebuah Institusi Kewangan Islam di Malaysia. Ditubuhkan pada tahun 1963, TH mempunyai 50 tahun pengalaman dalam Deposit, Perkhidmatan dan Operasi Haji dan Pelaburan. Sebagai sebuah Pengurus Dana Islam terbesar negara dengan dana melebihi RM41billion, TH berusaha untuk memperkasakan ekonomi umat Islam di Malaysia dengan memanfaatkan dana dan sumber sedia ada.

TH terus mengukuhkan kedudukannya di pasaran, baik di dalam Negara dan di arena antarabangsa dengan menceburi bidang pelaburan di beberapa sektor seperti perladangan, pembangunan hartanah dan pembinaan, kewangan Islam, teknologi maklumat, minyak dan gas, perkhidmatan pelancongan and makanan halal. Dengan keuntungan bersih melebihi  RM2 billion, TH mampu memberi pulangan yang kompetitif kepada pemegang kepentingannya setiap tahun. Antara syarikat yang bernaung di bawah nama Tabung Haji adalah:

subsidari TH

TH berdaya saing dan kompetitif melalui perkhidmatan yang inovatif dan skim simpanan menarik  yang direka untuk menggalakkan simpanan dan pelaburan. Kini,  TH mempunyai lebih daripada 8 juta pendeposit  dan 119 cawangan, dengan lebih daripada 6,000 ‘touch-points’ di seluruh negara. TH juga mempunyai satu pejabat yang beroperasi di Jeddah, Arab Saudi.

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s