Pemergian yang tidak di jangka

ahmad-nimerAssalamualaikum dan selamat sejahtera kepada para pembaca. Hari ini saya menerima satu kejutan yang agak besar dengan kehilangan Pengurus Projek untuk divisyen IT iaitu Ahmad Nimer Hamad. Beliau merupakan ketua yang menjaga hal ehwal staf-staf IT di Al-Madinah International University di Shah Alam, Malaysia. Beliau merupakan warganegara Palestin dan berasal dari Jordan.

Pada asalnya, beliau pergi ke Madinah untuk menyelesaikan dan membuat kata putus tentang projek di sana dan akan kembali ke Malaysia selepas itu. Namun begitu, Allah memilih beliau untuk meninggal di sana. Sesungguhnya Allah memilih beliau untuk di tanam di bumi Madinah dan setentunya beliau antara manusia yang terpilih untuk dikapankan di sana. Rasullah SAW sendiri akan memberi syafaat berdasarkan hadis yang sahih. Sahabat Rasullah SAW iaitu Saidina Omar bin Khattab (r.a) selalu berdoa agar dimatikan di bumi Madinah. Walaupun dia tinggal dan menjadi khalifah di sana, tetapi dia juga tidak tahu di manakah dia akan dimatikan. Akhirnya Allah juga memilihnya agar disemadikan disebelah kekasihnya yang mulia.

Semalam, saya mendapat khabar bahawa beliau sudah dimasukkan ke wad ICU kerana masalah buah pinggang. Saya memang mengetahui bahawa beliau harus membuat dialisis untuk menukar darah setiap minggu. Sesungguhnya beliau masih mampu tersenyum walaupun beliau menanggung beban penyakit yang berat. Di samping itu juga, beliau mendapat satu tamparan yang berat dengan pemergian kedua ibu bapa dalam tahun yang sama iaitu 2013. Cuma bulan sahaja yang membezakan tarikh kehilangan ibu dan bapa beliau.

Semasa saya bekerja di bawah beliau, saya mengenali beliau dengan kebaikkan yang ada pada diri beliau iaitu suka tersenyum, bertegur sapa, menolong sesiapa yang kesusahan dan seorang yang senang untuk di bawa berbincang. Walaupun berlainan bangsa dan adat resam, beliau masih menghormati budaya orang Malaysia.

Semoga roh beliau bersemadi dengan aman di bumi Madinah dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Di harap ahli keluarga beliau bersabar dan bersyukur dengan ketentuan Allah untuk beliau yang ditidurkan untuk sementara waktu. Insya’allah..

Advertisements

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s