Pembelian kereta mengguna teori 20/4/10

Semasa saya duduk membelek berkenaan isu-isu kewangan, saya terpandang dengan satu artikel berkenaan pembelian kereta dengan teori 20/4/10. Pada mulanya saya beranggapan ia adalah tarikh dan ternyata tekaan saya silap sama sekali. Sebenarnya teori ini ialah:

  1. Meletakkan sekurang-kurangnya 20% duit muka (downpayment)
  2. Membiayai kenderaan untuk tidak lebih daripada empat tahun
  3. Pastikan jumlah perbelanjaan bulanan kenderaan – termasuk prinsipal, faedah, dan insurans – di bawah 10% daripada pendapatan kasar

Mike Sante, managing editor dari Interest.com menyatakan “What this research indicates, more than anything, is that a lot of Americans are spending too much money on their cars.”

Car costs are one of the most controllable parts of a household’s budget. For example, if you live in New York City or San Francisco, you’re probably going to have to pay a lot for housing, but you don’t have to pay a lot for a car. You’re better off driving something more affordable and saving or investing the difference.”

Apa yang boleh saya simpulkan dari artikel ini, ia boleh dijadikan sebagai panduan untuk kita membeli kereta. Walaupun ia hanya digunapakai di negara USA, tapi tiada salahnya kita gunakan untuk diri sendiri. Ini untuk memberi gambaran yang lebih positif terhadapa tahap kewangan kita.

Selalunya apabila kita membeli kereta, kita akan melihat berapa banyak yang kita mampu bayar semaksimum yang mungkin dengan tangga gaji yang diperoleh. Namun, kadang-kadang kita lupa yang setiap kenderaan ada wear and tear, ada cukai yang harus di bayar dan ada sesuatu yang terjadi secara mengejut. Dan tidak lupa juga, kita nanti akan ingin membeli rumah, berkahwin dan memiliki cahaya mata. Jangan hanya disebabkan sebuah kereta, kita tersangkut untuk membuat keputusan di masa hadapan yang meliputi 7 – 9 tahun (tempoh pinjaman kenderaan).

Mengikut sumber dari – The Star online. Ia merupakan situasi yang terjadi di Malaysia iaitu individu yang bankrap dari hutang kereta melebihi dari hutang peribadi, rumah, bisnes, korporat, kad kredit, cukai pendapatan, pendidikan dan lain lain. Mungkin anda terkejut tapi itulah realiti yang harus kita telan apabila ada sumber yang dapat mengesahkannya.

29,338 orang bankrap disebabkan hutang kereta.

Kenyataan di Parlimen yang dibentangkan oleh Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz, Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Punca-punca individu di Malaysia muflis seterusya disebabkan oleh:

Hutang peribadi – 15,299

Hutang rumah – 14,327

Hutang bisnes – 14,327

Hutang korporat – 6,127

Manakala bankrap sebab kad kredit cuma sebanyak 5,735 kes.

Hutang cukai pendapatan (1,112), hutang pendidikan (196)  dan lain-lain (24,975).

Sehingga 2005 – April 2012 seramai 116,379 dan golongan berusia 35-44 tahun yang paling ramai melibatkan 37,493 orang.

 

 

Advertisements

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s