Koperasi Malaysia bakal membina 20,000 rumah kos rendah

apartmentKoperasi Pembangunan Hartanah Putrajaya Bhd (KPHP) merancang untuk membina 20,000 rumah kos rendah dalam tempoh empat tahun di bawah program perumahan mampu milik 1Malaysia, menurut Pengerusi Datuk Mohd Nazrul Arsad.

Fasa pertama melibatkan 20 projek dengan 10,000 unit kediaman yang akan dibina dalam tempoh dua tahun manakala baki 10,000 unit kediaman lagi akan dibangunkan dua tahun kemudian.

“Ini merupakan inisiatif kerjasama untuk menyediakan perumahan yang mampu milik oleh rakyat dan pembangunan 20,000 unit rumah adalah sebahagian daripada satu juta rumah mampu milik yang dijanjikan oleh kerajaan,” katanya kepada media selepas melancarkan Perumahan Mampu Milik 1Malaysia oleh Timbalan Menteri Kewangan Menteri Datuk Ahmad Maslan.

“Pada masa ini, kami telah mula membina di Pahang dan Terengganu yang melibatkan 3,000 buah rumah di setiap negeri,” kata Mohd Nazrul.

Projek-projek perumahan yang mampu milik akan meliputi semua negeri, termasuk kawasan luar bandar dan bandar utama. Walau bagaimanapun, sesetengah projek masih menunggu proses kelulusan tanah manakala selebihnya telah pun diperolehi.

Projek ini akan terdiri daripada rumah teres dan unit berkembar dengan dua bilik mandi dan tiga bilik tidur. Rumah ini berukuran antara 850 kaki persegi dan 1,000 kaki persegi, setiap unit berharga dari RM80, 000 hingga RM150, 000.

Pada masa ini, hanya dua bank bekerjasama dengan KPHP untuk menawarkan pinjaman bagi unit-unit ini, iaitu Bank Islam dan Bank Simpanan Nasional. Walau bagaimanapun, koperasi itu yakin bahawa bank-bank lain akan berminat, kata Mohd.Nazrul

Pautan asal (versi English) ; http://www.propertyguru.com.my

2 comments on “Koperasi Malaysia bakal membina 20,000 rumah kos rendah

  1. Bolehkah pemilik yang sudah mempunyai 2 buah rumah untuk membeli rumah seterusnya dengan projek perumahan koperasi ini?
    mengikut maklumat tidak rasmi…koperasi ini mempunyai projek di kuantan,mukim sungai karang..adakah benar?

    • Maaf di atas kelewatan membalas komen saudara azan. Terdapat masalah dengan sistem admin di wordpress. Adalah lebih baik tuan menghubungi atau berjumpa dengan pihak koperasi tersebut memandangkan saya ini bukanlah staf yang terlibat.

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s