Kerajaan menaikkan had pendapatan untuk PR1MA

rumahUntuk membolehkan lebih ramai rakyat Malaysia memiliki hartanah, kerajaan bercadang untuk menaikkan had bagi isi rumah yang berpendapatan di bawah Program Perumahan 1Malaysia (PR1MA) untuk RM10,000 sebulan.

Pada masa ini, hanya mereka yang mempunyai pendapatan isi rumah antara RM2,500 dan RM7,500 dan dengan hanya satu hartanah boleh memperolehi rumah PR1MA.

“Kami telah mengadakan mesyuarat minggu lalu, kita juga mahu had pendapatan isi rumah setinggi RM10,000, supaya orang-orang yang berpendapatan RM10,000 juga boleh layak untuk rumah PR1MA,” kata Kesejahteraan Bandar, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan.

“PR1MA adalah satu projek yang menarik, mereka boleh menawarkan sebuah rumah yang mampu milik, di antara RM200,000 hingga RM400,000, dan 20 peratus lebih rendah daripada harga pasaran,” katanya.

Peningkatan pendapatan per kapita rakyat Malaysia, perkembangan keluarga kelas pertengahan serta gaya hidup yang pantas berubah menjadikan permintaan bagi rumah-rumah di bandar-bandar utama terus memberi kesan kepada harga rumah semasa.

Berbanding dengan bandar-bandar lain, rumah-rumah Kuala Lumpur adalah yang paling mahal pada harga purata RM497,535. Ia diikuti oleh Sabah dan Selangor, di mana harga adalah di antara RM372,499 dan RM382,414 secara purata.

Di Lembah Klang, hampir tiga juta orang yang ingin memiliki rumah yang berpatutan telah menjadi semakin sukar walaupun untuk kumpulan pendapatan pertengahan kerana harga rumah melambung tinggi dan drastik.

Sementara itu, Abdul Rahman mendedahkan bahawa kerajaan bercadang untuk menyemak semula dasar-dasar tertentu untuk menangani masalah perumahan. Khususnya, kerajaan bercadang untuk mengetepikan sebahagian daripada projek perumahan untuk program pembangunan Termiskin (PPRT) untuk pasangan yang baru berkahwin tanpa kemampuan kewangan untuk membeli harta di dalam kawasan bandar.

“Saya mahu mengetepikan beberapa PPRT dalam had bandar untuk pasangan muda terutamanya di Lembah Klang, pangsapuri dengan kira-kira 700 kaki persegi. Ia akan menjadi secara pembelian untuk jangka pendek. tetapi mereka harus tinggal selama kira-kira satu hingga dua tahun di rumah tersebut. ”

“PR1MA akan membina kira-kira 100,000 buah rumah setahun dan ini adalah sesuatu yang berterusan. Kementerian saya akan memberi tumpuan kepada rumah berharga RM45, 000. Perniagaan teras kami adalah untuk menyediakan perumahan awam kos rendah. ”

Pautan asal (versi English): property-news/2013

Advertisements

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s