Perumahan Mendap di Shah Alam

Hari ini saya dikejutkan dengan berita mengenai tanah mendap di sekitar Shah Alam. Sebelum ini, tidak kedengaran sebarang berita mengenai tanah mendap di sekitar Shah Alam. Kalau sebelah Kuala Lumpur banyak laa dan saya tak heran sebab di sana pembangunan adalah pesat. Pada mulanya saya beranggapan kejadian ini berlaku di kawasan penghujung Shah Alam tetapi ternyata tekaan saya meleset sama sekali.

Kawasan ini merupakan dereten rumah yang amat saya suka kerana visual sekitar nampak tenang dan cantik. Pada pengamatan saya, mestilah kawasan ini bebas dari sebarang kes-kes rumah retak atau tanah mendap.Itulah bak kata pepatah “harapkan panas hingga ke petang, rupanya hujan di siang hari”. Sudah tentu pembeli di kawasan ini tidak menyangka bahawa akan terjadinya kes-kes sebegini. Pada ingatan lampau saya, saya pernah hendak ‘terbeli’ rumah di sekitar kawasan ini tetapi nampaknya saya bernasib baik. Anda boleh melihat pada petikan yang saya ambil dari Harian Metro.

Petikan dari Harian Metro (15/02/2012)

SHAH ALAM: Tidur nyenyak lebih 1,000 penduduk di taman perumahan Jalan Plumbum 101/107, Seksyen 7 berhampiran i-City, di sini, dikejutkan dengan dentuman kuat sebelum berlaku tanah mendap, awal pagi kelmarin. Kejadian tanah mendap jam 2.30 pagi itu mengakibatkan 35 hingga 40 rumah teres dua tingkat rosak dan ruang hadapan beberapa rumah penduduk mendap selain digenangi air. Ahli Jawatankuasa Persatuan penduduk taman berkenaan, Zain Wahinuddin Idris, 55, berkata kejadian itu menyebabkan mereka hidup kebimbangan apabila struktur bahagian belakang dan hadapan rumah mendap lebih kurang tiga kaki selepas hujan lebat itu.

“Saya dan beberapa penduduk sudah membuat aduan mengenai kejadian tanah mendap di rumah kami sejak 2006 kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), namun tiada tindakan diambil. “Malah, saya turut membuat laporan kepada pelbagai pihak seperti Jabatan Kerja raya (JKR) dan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), namun mereka seolah-olah memandang sepi masalah ini. “Saya sangat sedih apabila kejadian ini menjadi semakin teruk seperti apa yang berlaku awal pagi tadi (semalam) kerana bukan saja membabitkan harta benda, malah mengancam nyawa kami. Apabila berlaku dentuman kami keluar kerana bimbang rumah runtuh,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam. Zain berkata, ada sebahagian penduduk yang berpindah sementara kerana bimbang kejadian itu bertambah buruk. Dia berkata, rumah teres dua tingkat itu dibina pada 2002 dan siap sepenuhnya pada Disember 2005 sebelum dijual dengan harga RM250,000.

Sementara itu, tinjauan Harian Metro petang semalam mendapati sebahagian ruang hadapan rumah beberapa penduduk di situ mendap selain arus deras akibat hujan lebat menyebabkan berlaku hakisan di kawasan berkenaan.

Advertisements

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s