Sejarah Kuwait Bank

Ditubuhkan pada 1977 dan merupakan bank pertama yang mengamalkan operasi mengikut prinsip-prinsip yang mengikut Shariah, Kuwait Finance House K.S.C. (KFH) telah muncul sebagai sebuah bank yang menerajui bank-bank di dunia. KFH telah memulakan operasinya di Bahrain, Turkey, Jordan, Saudi Arabia, Malaysia, Singapore dan Australia, di samping itu juga ia menjadi gabungan dengan United Arab Emirates, Oman dan Bangladesh.

Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad

Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (KFHMB) merupakan satu-satunya bank luar negara yang berbentuk bank Islam dan diberikan lesen di bawah Islamic Banking Act (Malaysia) 1983. Sebuah anak syarikat milik penuh KFH, telah memulakan langkah untuk menubuhkan syarikat perbankan di Malaysia yang di kawal selia oleh Bank Negara Malaysia (BNM), keputusan untuk membuka industri perbankan Islam di negara ini kepada perbankan asing yang berkelayakan seperti yang disyorkan di bawah Pelan Induk Sektor Kewangan. Sebagai ibu pejabat serantau KFH di rantau Asia Pasifik, peranan utama bank ini adalah untuk menyediakan penyelesaian kewangan berasaskan Syariah yang inovatif kepada pelanggan-pelanggan bank ini. Di samping itu juga, bank ini bertindak sebagai perantara dan fasilitator untuk menggalakkan pelaburan dan perdagangan dua hala antara Malaysia, Asia Pasifik dan Timur Tengah. Anak syarikat milik penuh bank ini, Kuwait Finance House (Labuan) Berhad mempunyai lesen untuk menjalankan perniagaan perbankan luar pesisir di Wilayah Persekutuan Labuan.

Bank ini menawarkan kewangan yang bersistemkan Shariah sepenuhnya dari segi operasi mahupun produk. Ia meliputi Perbankan Korporat dan Pelaburan, Perdagangan, dan Runcit dan Pengguna serta Perbendaharaan dan Perniagaan Antarabangsa. Di samping itu, bank ini telah menubuhkan KFH Asset Management Sdn Bhd untuk menyediakan aset dan aktiviti pengurusan dana, merangkumi ekuiti swasta, pelaburan alternatif dan unit amanah.

Ini adalah laman sesawang rasmi Kuwait Bank. http://www.kfh.com.my/kfhmb/ep/home.do?tabId=0

One comment on “Sejarah Kuwait Bank

  1. Pingback: Pelaburan Emas di Kuwait Finance House (KFH) « NurussalamAziz

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s