Sejarah Bank Persatuan

Bank Persatuan Malaysia Berhad ataupun ringkasnya ‘Bank Persatuan’ adalah sebuah pertubuhan koperasi yang  ditubuhkan di bawah Akta Koperasi 1993 dan didaftarkan pada 7 Jun 1950 dengan nama asalnya ” The Province Wellesley Coo-operative Banking Union Limited “.

Semasa penubuhannnya, keanggotaan Bank persatuan adalah terdiri daripada gabungan 21 buah syarikat-syarikat kerjasama kampong di Seberang Perai sahaja. Seterusnya pada tahun 1971 baharulah Bank Persatuan mula membuka keanggotaannya kepada orang perseorangan (individu) dan kini jumlah keanggotaan individu Bank Persatuan telah meningkat kepada lebih 52,000 orang dan keanggotaan koperasi 350 buah dengan jumlah syer berbayar lebih RM350.0 juta.

Bank Persatuan hari ini setelah beroperasi selama 61 tahun (2011) adalah sebuah bank koperasi yang mempunyai jumlah aset lebih 700.0 juta dan beroperasi melalui 13 buah pejabat cawangannya di negeri Pulau Pinang, Kedah, Perak, Perlis, Selangor, Kelantan, Pahang dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

 Ini adalah laman sesawang rasmi Bank Persatuan. http://www.bankpstn.com.my/cms/

Sila Tinggalkan Pesanan... Terima Kasih

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s